CHOKILALA

PREVIOUS POSTS

KAWAII






LABELS

ARCHIVE

SPONSORED LINK

SEARCH THIS BLOG..

FAVOURITES



link me by clicking banner
modern template only
added as page element


bookmark me!

Add Me!

for classic template users : copy image

.


hola..

post psl game lg? yela, cuti ni aku tersgt la lapangnya, selapang padang bola sepak depan umah kedai kat TU tu (xde la lapang nau). kuikui. game yg nak di review kali ni adalah PLANT TYCOON. game ni lame xlama nau la, tp aku baru layan mase final dulu. org study, aku sebuk jaga pokok. gile keji kan? huhuhu..

basically, dlm game nie kiranya korang kena jadik mcm petani moden la. objektif game ni adalah nak discover/biakkan 6 jenis magic plant. magic plant ni bole didapati melalui cross-breeding. cross-breeding tu kira mcm kawen2kan pokok la.

Figure 1 : Ni waktu awal game, time tu baru nak start kaya lps dpt 1st magic plant

sbg starter, korang akan diberi sedikit duit n sebuah tempat ala2 tapak semaian yg ada 15 pasu dlm tu. korang akan start dgn membeli biji2 benih biasa. bila pokok da matang, bolehlah kiranya proses pendebungaan itu dijalankan(da mcm bio da nie) dgn mengahwinkan pokok tersebut dgn spesies yg sama atau yg lain. kalau kawen sama, dpt le spesies sama, kalau kawen lain, dpt spesies baru. makin lama, makin byk la spesies yg korang leh dpt sehinggalah terhasilnya magic plant.

untuk dptkan duit plak, bila pokok da matang n berbunga, pokok2 tu sume leh la dijual kat nurseri. maka dtglah ramai org nak beli pepokok korang. kalau korang da dpt discover magic plant, makin ramai la yg dtg nurseri tu. kiranya magic plant ni secara xlangsung berfungsi sbg daya penarik utk nurseri tu gak. duit hasil jualan tu plak amat penting utk korang beli baja, racun serangga, growth booster, vitamin dll. oops lupa plak, dlm game ni selain menjaga pokok, korang leh gak tangkap serangga2 yg berterbangan kat pokok korang. of'coz la dpt duit.

Figure 2 : Ni waktu da dpt 2 magic plant, rose aku jual $160 satu. bapek dracula harga

game ni adalah real-time sbb dia dtg drpd developer yg sama utk Virtual Villagers & Fish Tycoon iaitu Last Day of Work. setakat nie, aku baru dpt 2 je magic plant. progress game ni tergendala sbb tergoda dgn game2 masyuk yg lain. game pe? nanti aku info. hehe

ada gak beberapa tricks n program berguna(ala2 menipu) utk game nie yg aku search kat pakcik google. kalau sape2 serious nak main, baru tanya aku eh? ok, sampai bertemu lagi. akhir kata, hiduplah game utk chokilala! mmuehehe.. =P

Download
Plant Tycoon Reflevive download [Link]
Crack for All Games from Reflexive [Link]


4 stars

Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 5/31/2008 10:35:00 AM l 15 Comment(s)


Heyya all..

Long time no update huh? Guess I've been busy, busy playing this addictive game called Virtual Villagers 3. What to do.. I've been a VV fans since the first version *Sigh*

What the hell is VV3? Relax2, bagi yang xpernah dgr/main game nie mesti rasa pelik je kan? Ape la yg syok sgt benda nie, sampai status YM aku slalu tulis VV3, pastu slalu kena marah bila buzz mase aku tgh main game nie. Haha. Terlebih dahulu, minx maap sume. Me super excited+focus bila main game nie :-P

Virtual Villagers ni mcm game simulation, di mana korang kena jaga sekumpulan org kampung yang kapal dorang terdampar kat sebuah pulau. Game ni real-time, maksudnya if korang xmain pun game still jalan. Dlm game tu, korang kena ajar org kampung korang survival seperti carik sumber makanan (tanam pokok, memancing n etc), buat rumah, buat kajian utk gain tech points dan juga buat anak (part fav aku kuikui). Selain itu, ada jugak puzzle yg perlu diselesaikan utk org kampung tu hidup lebih sng. Cthnya halau lebah guna api utk dptkan madu, halau jerung kat laut supaya dorang boleh memancing ikan dll.

Bagi yg xde buat pape keje tu leh la try main game nie. Satisfaction guaranteed. Tp aku xsure la sbb sesetengah org xske game mcm nie, sbb game ni xleh main berterusan pattern2 mcm Diner Dash tu. Game ni main sambil2 je, 1-2 jam skali tgk la. Dan suka utk aku ingatkan, kpd yg jenis2 malas nak berusaha carik tips/hints atau yg mengeluh bila dload installer berat, xyah la. Game ni utk org yg sabar je. Huhuhu..


Figure 1 : Puzzles yang perlu diselesaikan


Figure 2 : Lab di mana org kampung buat research utk gain tech points


Figure 3 : Tech points akan digunakan utk upgrade technology kampung tu

Useful links

Download VV3 reflexive (pls use crack in previous post) [Link]
Download VV2 reflexive [Link]
Download VV1 reflexive [Link]
VV3 Puzzle Tips & Hints (txt) [Link]
VV3 Potion List (txt) [Link]
Crack for All Reflexive Games [Link]

P/S : Special thanks to Cik Annie yg info aku VV3 da out. Tros 2-2 ekor sibuk carik crack neh! Haha. I lap u lalink. Annie + Faizah = Ketua kampung yg berkaliber lg manis :-D

Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 5/30/2008 02:21:00 AM l 3 Comment(s)


Terdapat beberapa persoalan diajukan oleh rakan2 seperjuanganku yang 'badan sibuk'. Oleh sebab aku ni sporting lagi manis dan xrasa mcm nak write tentang benda2 ilmiah sgt arini, aku cubalah dengan sedaya upaya utk jawab soalan mereka. Yela, aku xnak la biarkan hidup dorang diselubungi misteri plak if xjawab. Kuikui. Terimalah jawapanku yg xsemenggah ini..

Kenapa chokilala?
Choki-choki adalah salah satu makanan favorite aku masa kecik2, in fact dah besar pun aku still beli. So, choki adalah sebab choki2. Tambahan lala tu sebab kalau boring2 aku suke nyanyi "lalalala" mcm dlm lagu Meet Uncle Hussain - Kerjalah. Bengang kan dgr lagu tu? Especially if dgr masa tgh siapkan final project. Haha. Lgpun lala tu bunyi mcm happy je. Lastly, sebenarnya dah sah2 la sbb nama blog mcm choki/choki2/chokichoki.blogspot.com x available da. Tu la sbb sbnrnye aku tambah lala. Kwang3x kena tipu. Tp bila da gabung chokilala mcm chumel plak bunyinye. So, mcm tu la citenye..


choki-choki arab version. melayu xjumpa le. sepeket cuma rm1.20 di X-GEN. mari beli =P

Kenapa x post dalam BM?
Bukan aku xnak post dlm BM, tp sejak2 masuk UTeM nie aku rasa BI aku mcm da berkarat. Masa zaman muda2 time skola dulu, bole dikatakan mantap la gak BI aku. Jgn main2, vice president English Language Society ni dulu. Tp xbuat keje sgt pun. Hahaha. Kat UTeM mmg la guna BI, blaja BI, notes BI, buku & assignment pun BI, tp ntah laa.. Mungkin sebab cuma baca je kot, I'm not actually 'doing' it. So, kiranya melalui blog nie dapatlah kiranya bakat terpendam aku tu digilap semula. Plus, ade la 2-3 kerat kwn aku adalah pak2 arab MMU. If post melayu, xpaham plak dorang. Begitulah kisahnya. Jgn kata aku xsayang BM plak!

Kenapa xcite psl personal life?
Oh tlg la! Personal life aku? Biarlah rahsia. Kuikui. Aku lebih selesa berkongsi pengetahuan yang ada serba sedikit nie berbanding cite psl personal life. Bagi aku, hanya org yang pandai tulis diari je pandai tulis blog ttg personal life. Aku ni plak skali je seumur hidup pernah bikin diari, mase darjah 1. Itupun 1 page je, sorok ntah mana2 takut org jumpa. Keesokan harinya koyak kecik2 n buang, takut mak aku jumpa sbb aku ngumpat mak aku dlm diari tu psl marah aku ke ape ntah hari sebelumnya. Haha. Sengal abes

Tu je la bebelan aku utk hari ni. Bertemu lagi di lain hari dan waktu.. Buhbyeeeee!

Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 5/26/2008 10:21:00 PM l 10 Comment(s)


Hello..

Today I'm gonna share something interesting about games. To be specific, games from Reflexive. Who doesn't like games? Do you know that you can play the full version for free? Yes, you can. No more 30 minutes trial version, horraayy! But it is not an appropriate thing to do, I remind you. But, who cares? Hahaha *evil laugh*

Here's the crack in the zip format(exe and txt file inside) complete with instructions. You can only download the installer from Reflexive website and unlock it using the crack that I've provided. And here's the link for download >> Link

P/S : Please keep it low about this. Actually, it's not a right thing to do. You don't want to see this blog being abandoned because i was sentenced to jail right? Do you? Lol. If you have a lot of money, I'd suggest you to buy the games. Reflexive rocks! :P

My Favorite Games
Diner Dash (all of 'em)
♥ Cake Mania 1 & 2
♥ Snowy Lunch Rush (not famous but better than Diner Dash. try it!)
♥ Virtual Villagers 1 & 2 (i heard VV3 is coming out soon)
♥ Dream Chronicles 1 & 2
♥ Cooking Academy (different gameplay. you'll learn how to cook)
♥ Ciao Bella (haha. really love this one. can u win a guy's heart?)
♥ Carrie The Caregiver (be a nurse in maternity ward. babies are so cute!
=)

I wanna list more, but enough la.. I'm a hantu game you know? Hahaha

Downloads
Crack for All Reflexive Games [Link]

Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 5/25/2008 04:54:00 AM l 3 Comment(s)


Make Status Message Appears As a Link

There are many ways actually to display link in status, just try one of these examples :
  • Visit my website! "http://www.mywebsite.com"
  • "Check out this funny video" http://www.youtube.com/somecoolvideos
  • This is a link http://www.linktosumwhere.com
The trick is if you put an URL and a caption inside your status message, it will appears as a link no matter you put the " " or not. So, why don't you give it a try? Good luck! :)


Show Pointer in Photo Sharing

This trick is so simple. I just discovered it yesterday. Thanks to Sya =P

Have you ever experienced when you have to describe which one is you in a picture? Worry no more, cus you've stumbled upon my blog, and now you're learning something. Lol

Next time, when you're using Photo Sharing you can show pointer by right clicking the picture and click for Show Pointer (Right click>>Show Pointer)




Hidden Emoticons

Wondering why your friends are using different emoticons than you are? And then started asking him/her--Why aa you got emoticons more than i do? Which YM version is that?". Haha. Do you know the 'existence' of Yahoo Messenger hidden emoticons? No? Omg, lucky you're here =P Yeah, there some emoticons that didn't show up in your emoticons list.

Click on this link to view all of the hidden emoticons >> Link

My personal favorite definitely
would be this one >> ;))
Note that the :bz emoticon is only available for Yahoo Messenger version 9.0

Till we meet again next time. See ya! :)

*EDITED*

I forgot to mention that there are several plug-ins available for the Yahoo Messenger hidden emoticon. One of them is YEmotePLUS.


Copy this code and paste it into your web browser


ymsgr:getplugin?&type=1&id=35c688d8-fa58-4ccb-5280-
f8e6e3f50ba4&name=YEmote&version=1.2.0


Next, just click OK. This will installs
YEmotePLUS plug-in into your Yahoo Messenger. Happy Trying!

Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 5/23/2008 01:05:00 PM l 6 Comment(s)


Template 101% self-coded by Chokilala
http://www.chokilala.com
Back to Top