CHOKILALA

PREVIOUS POSTS

KAWAII






LABELS

ARCHIVE

SPONSORED LINK

SEARCH THIS BLOG..

FAVOURITES



link me by clicking banner
modern template only
added as page element


bookmark me!

Add Me!

for classic template users : copy image

.



Demo (Single Image) : Click to View



Demo (Grouped Images) : Click to View

menarik bukan?:wow:
selalu kan nampak effect ni di mana2 website?
inilah yang dinamakan fungsi AJAX, tapi kali ni dipasang di blogger

terima kasih kepada encik pejal aka encik dekan or kaizer
kalau x kerana dia, lambat la saya nak realize kesyiokan AJAX nie
dia la yg beriye2 dulu suh saya try AJAX ni, bagi link tutorials apa sume
tapi time tu tgh study JSP, so kurang sket mood, cuma tgk gitu2 je

jom kita tgk apa yg bes sgt dgn benda nie!
bley blah ke xbley blah~

ok, antara kelemahan image yang diupload ke blogger ialah
apabila kita click, image tersebut akan dibuka di page yg sama
agak menyusahkan sbb paparan blog akan hilang & diganti dgn paparan image
mungkin ada alternatif seperti open link image tersebut in new tab/window
tapi cuba fikirkan in worst case scenario, di mana blog tu disable right-click

oleh kerana itu, kebanyakan users akan memilih utk tidak click pada image
xtau la korang, tapi saya mmg xkan click image, melainkan SANGAT penting
dengan adanya fungsi ni, users pasti x teragak2 nak click utk view image
selain tu, blog juga akan load dgn lebih pantas kerana kesemua image
telah ditetapkan pada saiz yang kecil

contohnya, korang hanya perlu pilih size thumbnail image sebagai "small"
tetapi bila users view image, ia akan dipaparkan mengikut saiz sebenar
selain tu, fungsi ni juga boleh link images dalam sesebuah entry menjadi satu
teruja x? teruja x? jom pasang! :aww:

ok, saya dah siap2 setting dah files nya. siap host dlm server sendiri tau
korang tinggal nak pasang je. bertuah punya budak. isk isk

masukkan code ni selepas tag <head> :



seterusnya, setiap kali selepas upload image di blogger :

1. pergi ke mode Edit HTML



2. edit code drpd onblur sehingga ke "



kepada

rel="lightbox"



3. edit url image dengan membuang -h

contohnya jika url image anda adalah seperti di bawah
http://bp2.blogger.com/.../s1600-h/Image.jpg

remove “-h” dalam “/s1600-h/” supaya menjadi /s1600/ sahaja
:yay: u're done!


PERHATIAN!
PERHATIAN!
untuk single image cuma add rel="lightbox"

untuk linked image, sila add rel="lightbox[chokilala]"
chokilala tu contoh je, korang boleh guna apa2 word
yg penting xsama utk setiap entry

untuk add title, sila add title="bla bla pok pek pok pek"

untuk add link, sila add rev="http://chokilala.blogspot.com"
arghhh penatnya buat post nie! panjang sgt n byk kena explain
abes hilang tenaga batin i.. kuikui :sweatdrop:

sekian, terima kasih

Credits :
Fizz - sebab support host image kat server dia
Dynamic Drive - sebab celikkan mata saya psl AJAX
Ryehanna - sebab request nak tgk view menara drpd atas.. :hehe:




Labels:



pecah kaca, pecah simen
sudah baca, harap komen


chokilala BLOGGED @ 8/04/2008 12:42:00 AM l 24 Comment(s)


Template 101% self-coded by Chokilala
http://www.chokilala.com
Back to Top